O dvojí morálce člověka a vegetariánství

25.02.2011 09:28


Je zvláštní jak my lidé dělíme okolní živé bytosti na dvě nebo více skupin. Některé skupiny zaslouží plná práva a i kritické slovo vůči nim je morálním prohřeškem, zatímco příslušníky jiné skupiny nemají žádná práva, ani právo na život. 

Z hodin dějepisu známe obdobných příkladů velmi mnoho. Ve starém Římě by se na vás divně dívali, když by jste vykládali, že chodit na zápasy gladiátorů bojujících na život a smrt není úplně OK. Vždyť je to skvělá zábava, líbí se to všem,  posláním gladiátorů je zemřít v aréně pro naší zábavu, řekli by Vám. Ve středověku lidé neviděli nic nemorálního na vyhánění a pogromech na židy. Vždyť zabili Krista a proto nezaslouží slitování, říkali to i všichni křestanští knězi v kostelech, řekl by Vám obyčejný člověk té doby. I v civilizovaném 20.stol drtivá většina jednoho kulturního národa se domnívala, že má plné morální právo na rozšiřování svého území na východ a hubení místních národů. Vždyť potřebujeme životní prostor a jako nadřazené rase nám jsou povinny všichny ostatní národy sloužit říkalo v roce 1941 90% němců.

Dnes si mnozí myslí, že tyto barbarské kapitoly historie naší osvícené západní civilizace máme za sebou. Přesto vedle mnohých jiných, je tu ještě jedna velká kaňka kterou se zapíše naše generace do dějin.

Je jím vztah dnešního člověka k nižším tvorům- zvířatům. Některé jako psy a kočky ctíme a nazýváme je domácími mazlíčky. Lidi kteří je zabíjejí a jedí máme v opovržení. Neméně inteligentní a cítící prasata či další druhy zvířat, ale považujeme jen za zdroj bílkovin pro naše těla a dokonce se díváme divně na ty co je nejedí ( ještě za komunismu tento postoj byl nazýván duševní poruchou). Lidi zpochybňující Hitlerovy koncentrační tábory a holocaust trestně stíháme, přesto, ale vytváříme stejně kruté podmínky života pro milióny prasat, kuřat….jen proto, aby jsme uspokojili naše chuťové buňky.

 Mnozí se ptají. Zmírní se někdy agresivita lidí ve společnosti?. Žáků vůči učitelům, případně učitelů vůči žákům? Skončí jednou války? Domnívám se, že dokud si lidé nespojí svůj umně zpracovaný řízek s tím co předcházelo jeho výrobě, tak jak už říkal Lev Nikolajevič Tolstoj- spisovatel a vegetarián, války ze světa nezmizí.

Má slova jistě vyzněla velice tvrdě pro jedlíky masa.Závěrem  chci napsat, že i já do svých 21let maso jedl a neviděl jsem na tom vůbec nic špatného. Proto lidi, kteří jedí maso neodsuzuji. Kdybych měl tu moc nezrušil bych jediný masný krám, ani mi nedělá problém koupit maso tomu kdo si ho žádá. Je to věc kterou si musí vyřešit každý sám za sebe, bez toho, že by ho někdo nutil.  Jen je mi líto utrpení našich nižších spolubratří, ale i to může mít svou příčinu. Podle některých názorů zvířata ve velkochovech nejsou tak docela zvířata, ale lidé, jejichž část duše se rodí do zvířat, aby se tak naučili soucitu s nižšími tvory když to nedokázali za života v lidském těle.

Tímto článkem mimo jiné reagují na dotazy mnohých ve škole i mimo něj proč jsem vegetarián.

 

PS: Jako dodatek uvádím bez komentáře stanovisko americké dietetické organizace k stravě a  přepis článku z Lidových novin  obsahující pestrou paletu lidských názorů na toto téma.

 

Z Wikipedie 

Podle nedávno publikované zprávy Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů je správně rozvržená vegetariánská strava nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Vyvážená vegetariánská strava je vhodná pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání. Vegetariánská strava také může uspokojit nároky vrcholových sportovců

  

Učitelka vnucuje dětem vegetariánství. Co máme dělat?

15.02.2009 12:00 - Učitelka naší dcery je vegetariánka. Svým žákům říká, že je vegetariánství zdravé a správné. Vysvětluje, jak maso zatěžuje organismus a jak trpí zvířata na jatkách. Naše dcera kvůli tomu teď nechce jíst maso. Co máme dělat? Ta učitelka má u dětí, nebo aspoň u naší dcery, velkou autoritu, je mladá, hezká, dcera ji obdivuje. Připadáme si proti ní bezmocní. Jak se máme bránit a dceru přesvědčit, že maso ke svému vývoji potřebuje? 

 

RADA (Mirek
Já si to maso úplně odříct nedokážu, ale je to v podstatě jenom koření a ne hlavní součást stravy. Zeleniny je nyní naštěstí celý rok dost, ale úplně samotná nemívá intenzivní chuť, i když je zdraví prospěšná. Omezit konzum masa je rozhodně zdravé a dobré by bylo, aby si děti na to pomalu zvykaly. Pak je ovšem třeba, vzít si příklad ze zemí, kde se masa konsumuje mnohem méně a lidé se tam dožívají vyššího věku, třeba Řecko, Itálie, Francie a i Turecko. Chuť jejich zelenině dodávají bylinky, třeba oregano, bazalka, šalvěj, ale i olivy a rajčata, olivový olej a zejména větší spotřeba ryb, než u nás. U nás je ovšem zdrojem zdraví kysané zelí, nakládané kvašené okurky (ne ty sterilizované z obchodu), hrách, fazole, čočka, cibule, česnek a brokolice. K tomu se nejlépe hodí omáčka z Nivy, brambory, nudle a rýže, knedlíky jenom občas, stejně jako ten řízek. Zdravé návyky je třeba u dětí pěstovat už v raném věku, nemusí to být dogmatické vegetariánství nebo dokonce vegánství, ale posun od mastného masa k rybám a zelenině může vašim dětem přinést více zdraví a i radosti v životě, bumbrlíčkové to mívají těžké.

RADA (Lucy
Zatím se objevily jenom samé pro-vegetariánské názory. Já jsem však názoru trochu jiného. Člověk byl nejprve lovcem a až poté zemědělcem...lovec se dožíval vyššího věku (pokud nebyl na lovu zabit) než zemědělec, kterému často vypadaly zuby a trpěl na nemoci kloubů.... toť trocha historie ze stránky osmnáct. Je-li tedy člověk nějakým žravcem, nejsem si jista, zda je to zrovna býložravec - to asi ne. Osobně nejsem proti vegétariánství, ovšem stejně tak nejsem ani proti jiným druhům stravování. Pokud učitelka ve škole vysvětlila odlišný přístup k jídlu, dala to jako alternativu a bavila se s dětmi o všech stránkách stravy a položila je na roveň, potom to beru jako správný učitelský výklad, který dětem rozšiřuje obzory. Vysvětlila-li to jako jedinou správnou alternativu a vysvětluje to stákle dokola, potom už se jedná spíše o diktátorské učení - a to pokud vím do dnešní školy vůbec nepatří..."škola vychovává učené mloky" z filmu škola základ života z meziválečného období je důkaz, že takovéto učení do školy nepatří. Zjistěte do jaké míry se jedná o svobodnou vůli Vašeho dítěte a podle toho jednejte. Vybrala-li si Vaše dcera toto stravování svobodně, z několika možných a o všech variantách měla stejné vědomosti, nejedná se o nic špatné, projevila vlastní vůli. Vybrala-li si to však jako jedinou variantu a ještě pod nátlakem "strašení z jatek a pod." (nezlehčuji toto utrpení, ale pokud slouží jako nátlak je to velice sprosté), potom se jedná zcela jistě o nevhodné ovlivňování a je vhodné žádat nápravu.

RADA (libero
Vysvětlit učitelce že nemá indoktrinovat bude asi nemožné, fanatici si to obvykle ani neuvědomují. Snad jedině naučit se vařit tak, aby výsledek byl lákavější než nějaké kecy.

RADA (jakub
Něco si o vegetariánství přečíst, poradit se s odborníky. V nejhorším budete mít v rodině pestřejší stravu, v tom ještě horším případě můžete být i zdravější. Každopádně v klidu, žádný fanatismus :)

RADA (qwerty
Například Albert Einstein, Thomas A. Edison, Leonardo da Vinci, Albert Schweitzer, Nikola Tesla, Carl Lewis, Martina Navrátilová, Chris Evert, B.J. King, Ed Moses, Benjamin Franklin, Tomas Jefferson, Steve Jobs anebo Clint Eastwood byli nebo jsou vegetariáni. Ten kdo tvrdí, že vegetariánství má negativní vliv na intelekt či tělo se evidentně mýlí. Ve stejném smyslu samozřejmě hovoří také závěry WHO. A ne jenom, že dopady nejsou negativní, ale při vyvážené stravě jsou zcela jasně pozitivní. Tvrzení, že člověk je tzv. všežravec vychází z přírodopisu základní školy, jehož látka byla formována vědeckým materialismem. Znamená to tak maximálně, že člověk dokáže "sežrat" všechno. Analýza trávicího traktu nám říká zcela něco jiného. Nechť se každý stravuje dle svého nejlepšího přesvědčení. Na druhou stranu je možno říci, že vegetariánství je po všech stránkách nejlepší stravovací alternativou. Něco zcela jiného je, pokud si někdo z vegetariánství dělá ideologickou agendu, na základě které se vymezuje proti ostatním. To však nesouvisí s vegetariánstvím samotným, které je takto zneužíváno. Osobně dodržuji vegetariánskou stravu téměř 20 let. Jsem zcela zdráv, stejně jako moje děti. Každému mohu tento způsob stravování vřele doporučit. Navíc je mi osobně příjemné vědomí, že kvůli mě se nemusí zbytečně zabíjet.

RADA (Lída
Milá Aster, souvislost mezi výskytem cukrovky I. typu a pitím mléka se zatím neprokázala a vy už to berete jako hotovou věc. Mimochodem, dřív děti pily mléka spíš víc než dnes a cukrovky bylo míň.

RADA (Líza
Pokud vidím,tak v dotaze není nic o nucení někoho k něčemu,jen učielka jen objasňuje svůj názor,no a proč ne?Má snad zůstat v ilegalitě,protože nejí maso a tuto intimní informaci tajit?To chcete na každého s jiným názorem podávat trestní oznámení?Proč musí být váš názor jako matky správný?Koukněte na stránky České vegetariánské společnosti,hledejte informace a nebuďte zkostnatělí ve svém myšlení!!!

RADA (Daniela
Vegetariáni dost nepříjemně páchnou. Čím to může být?

RADA (aster
Ještě jestli vás to někoho zajímá, podívejte se na statistiky například kardiovaskulárních onemocnění v "civilizovaných" zemích, kde se lidé "přežírají" a zemích kde je strava převážně rostlinná. Jen pro zajímavost, po druhé světové válce, právě díky nedostatku živočišných bílkovin, bylo podstatně míň cévních onemocnění. Až do padesátých let. Nemluvím o podvýživě, ta je samozřejmě nežádoucí. V této době "hojnosti" strmě narůstají cévní onemocnění a dětská cukrovka. Některé studie dokonce hovoří o epidemii dětské cukrovky kvůli nadměrnému konzumování mléčných výrobků. V mléce jsou obsaženy některé bílkoviny, které poškozený imunitní systém může vnímat jako vetřelce a dochází k autoimunitnímu onemocnění. Což je i cukrovka 1.typu.

RADA (krab
"mnoho velkych osobnosti historie bylo vegetariany" - ano, treba Hitler :-)

RADA (BEtka
Pardon preklep: mnoho velkych osobnosti historie bylo vegetariany:) Jinak nutit se nema nikoho k nicemu - k vegetarianstvi, k jezeni masa, k nabozenstvi, k svetonazoru...

RADA (aster
Nejsem vegetarián, ale pokud vím z letité zkušenosti, tak děti vůbec nemusí jíst maso a mnoho z nich, vzláště v útlém věku , maso odmítají. To co tady prezentuje matka dítěte je komunistický přežitek, kdy se tvrdilo, že bez masa budou děti strádat. Dnes vidíme pravý opak, současné děti jsou tlusté, líné , nepohyblivé, právě kvůli nadměrné spotřebě živočišných bílkovin. Do toho se započítávají i sýry a mléko. Přečtěte si něco ze statistik WHO,/ světová zdravotnická organizace/, která provádí dlouhá léta výzkumy právě v otázce stravování a jednoznačně doporučuje snížit příjem živočišných bílkovin. Češi jsou letitými "prasojedy" a neumí si už představit život bez pořádného "šnycle". Docela by mě zajímalo, jak vypadá maminka zmíněného dítěte. Podívejte se jak vypadají američani z těch jejich hamburgerů.

RADA (Cvach
To, že je učitelka vegetariánka je hezký, ale nemusí to vnucovat v žádném případě ostatním, kteří mají jiný názor na stravování než ona.

RADA (Betka
Mily/a LD, ja na modu nikdy nedala a svym vegetarianstvim se nikde na pockani nechlubim. Maso nejim ze dvou duvodu - nedela mi dobre jak psychicky tak fyzicky. Poznamka o vymastenosti byla z Tve strany urazliva a mirila docela vedle. Jak tady uz spravne nekdo poznamenal mnoho velkych osobnosti historie byli vegetariany a ja se taky za vypatlance nepovazuji. Nebudu jist maso protoze mi kdekdo tvrdi ze je pro mne zdrave, kdyz sama na sobe vidim, ze neni. Howgh!

RADA (JJ
Maso dceru jist nedonutite, takze si radeji prostudujte o vegetarianstvi dostatek na to, aby Vase dcera dostavala, co potrebuje alespon v domaci strave (ta verejna na to vegetarianstvi rozhodne stavena neni). A pokud se Vam podari presvedcit dceru alespon k rybam a vajickum, tak mate napul vyhrano, rozhodne ji to ve vyvoji neomezi. Co se tyce te ucitelky, tak jim akorat vysvetlila svuj zivotni postoj, za to ji opravdu vinit nemuzete.

RADA (františek
Rodičům, kteří nutí dítě k vegetariánství by mělo být odebráno. Když k vegetariánství nutí učitelka, mělo by jí být zabráněno učit. Vegetariáni, jak jsem je poznal mají rádi především sebe. Je to druh sektářství. Navrhněte odvolání učitelky.

RADA (vegetarian
pro Klobouka: vysvetlete Kloboukovi, ze jsme potomkove simpanzu, kterym nedelalo problem se dusevne rozvijet ve vyssi vyvojove druhy i za pomoci vegetarianske stravy.

RADA (jup
Chybi mi celkem podstatna informace - kolik vasi dceri je. Jinak ucitelka ma samozrejme pravdu, a dotaz by klidne mohl mit nadpis Matka vnucuje dceri maso, co mame delat? :) Jenom bych s vegetarianstvim zacinal az pozdeji, az je telo vyvinute. Maso se da uspesne nahrazovat, ale pochybuju ze treba mladsi deti by si to nahrazovani dokazaly samy ohlidat.

RADA (lomihnát
Zkuste VNUTIT učitelce pravidelný trénink v pěstním zápase. Je to bezesporu zdraví prospěšná aktivita, jako každý sport. Možná s vámi po několika lekcích půjde na dohodu.

RADA (L.H.
Pokud si nepřejete, aby byla Vaše dcera ovlivněna názory, s kterými nesouhlasíte a jste přesvědčeni, že jsou pro Vaše dítě škodlivé, upozorněte nejdříve samotnou učitelku. Pokud u ní neuspějete, pak se obraťte na ředitele vaší školy. Pokuste se také spojit s rodiči ostatních dětí. Doporučila bych Vám také hlídat co Vaše dcera v tomto období jí. Je velmi nebezpečné nechávat dítě, aby si samo určovalo jak bude jeho bezmasý jídelníček vypadat.