O současném světě

26.05.2011 09:46

 V některém diskuzním příspěvku na těchto stránkách byl dotaz " Jaký mám názor na sočasný svět". Shodou okolností jsem před pár dny otevřel útlou knížečku neznámého autora a doby zápisu. Knížka se věnuje rytmu tzv. platonského roku trvajícího 25000 let a  popisuje jak bude vypadat současný věk konce vlády znamení ryb i věk budoucí znamení vodnáře.

 

Vyberu z něj pár vět charakterizující dnešní dobu:

Všechno méně cenné se bude drát kupředu a vední se zmocní všechno neschopné...Všichni budou škodit vzájemně sobě i zemi...Všichni se postaví proti hlasu rozumu a jako supi budou vydírat pracovité a silné. Lupičství bude poslední slovo dne. Nositelé moci ve státě budou loupícími šakaly a budou krást jako sprostí zloději. Duchovnost a laskavost, nebudou více v ceně. Platit bude jen lest a pěst...bude ztraceno právo na jméno člověk a nastoupí řádění vládců temnot...Ušlechtilí budou poraženi a s nimi zmizne ze světa veškerá lidská šlechetnost...

Tak dotud citáty. Myslíte že je to přehnané? Nemyslím. Když vidím politickou situaci nejen v ČR, kde mnozí politikové už ani nezapírají že kradou jako straky. Když vidím chování řady žáků bez jakékoliv ohleduplnosti k učiteli či k sobě navzájem. Když slyším řeči o tom, že jen tvrdý člověk zaslouží úctu a respekt. Když slyším, že mírnost a ohleduplnost je pouhou slabostí a přežitkem.  Když jsem sledoval výsměch  části třídy dotazu jednoho studenta a čtenáře mých stránek, jestli napíšu nějaký nový článek s podtextem " Podívejte se na něho on čte Bajnarovy články, není on tak trochu..." . Jistě takoví nejsou všichni studenti. Je  spíše většina těch kteří se bojí v hodině projevit a dát nějaký dotaz, že budou spolužáky zesměšněni a pak třeba v soukromí aniž to kdo vidí si nějaký ten článek přečtou a dají dotaz. Bohužel ta strana temných je většinou více slyšet a ta slušná část nemá často dost odvahy a síly aby se jí postavila.

 

Naštěstí těmito slovy tato kniha nekončí. Tak se podívejme trochu do budoucnosti.

...Jen málo kdo bude vědět, že tato těžká hodina a velké hanby člověka bude slavnostním počátkem, omlazením Země...V tom čase, kdy prasvětlo zazáří před užaslými zraky učenců, počne plynout voda z velkého džbánu a jeho mladé osvěžující plameny pokřtí rychle duše lidu a pomohou jim v jejich velké proměně, podobně jako pozemský déšť pomáhá zrnku ležícímu v prachu země, aby z něho vzklíčilo sémě nového života.

Tolik citát. Na vysvětlenou. Je tu popisován vliv znamení vodnáře, který způsobí proměnu myšlení lidí a nastartuje počátek nové civilizační éry. Takže stejně jako v pohádce, i v reálném životě vše skončí dobře.