Masivní úhyny zvířat

25.02.2011 09:50


 

 

Na přelomu roku 2010 a 2011 zasáhly různé oblasti světa dosud neuspokojivě vysvětlené masové úmrtí různých druhů zvířat.

 

IRÁN - KASPICKÉ MOŘE: Další hromadný úhyn ryb                                                                                                  15.1.

Další hromadný úhyn ryb byl zaznamenán v iránské oblasti Kaspického moře a to v provinci Gulistán, kde moře na břeh vyvrhlo tisíce mrtvých pramic. Vzorky z odebraných ryb nepotvrdili vliv toxických látek, ani žádného jiného umělého faktoru. Vědci již začínají přiznávat, že se nacházíme na počátku globální katastrofy, nebo jsme v ohnisku testování nějakých nových biologických zbraní.


ANGLIE: Hromadný úhyn sladkovodních ryb
15.1

Dne 14. ledna 2011 byl zaznamenán v oblasti Welšska v Anglii hromadný úhyn sladkovodních ryb. Jde o kapry, cejny a plotice. I v tomto případě nebyl zaznamenán, žádný toxický vliv. Příčina tohoto hromadného úmrtí ryb zůstává nejasná a neznámá.

 


INDIE: VADALUR - HROMADNÝ ÚHYN PTACTVA A RYB - PŘIČINA NEZJIŠTĚNA
14.1.

Velké množství ptactva, sladkovodních a mořských ryb uhynulo v zoologické zahradě města Vandalur v Indii a to dne 13. ledna 2011.  Provedenými pitvami byla vyloučena intoxikace jakéhokoliv druhu. Byly provedeny rozbory jídla s negativním výsledkem. Příčina úmrtí zvěře zůstává neznámá.


ANGLIE - MACHESTER: HROMADNÝ ÚHYN SLADKOVODNÍ RYB - PŘÍČINA NEZNÁMÁ
14.1.

Dne 12. ledna 2011 byly nalezeny stovky mrtvých ryb v rybnících kolem města Manchester. K úhybu došlo během několika hodin. Provedenými pitvami ani chemickým rozborem vody se nezjistila přítomnost, žádné chemikálie a to ani ve vzduchu. Intoxikace, resp. otrava jakéhokoliv druhu byla vyloučena. Hromadné úmrtí ryb zůstává tak nevysvětleno.

 


USA: STOVKY TISÍC MRTVÝCH RYB NA POBŘEŽÍ NEDALEKO MĚSTA CHARLESTON                                          10.01.2011

V posledních třech dnech vyvrhlo moře na americkém pobřeží nedaleko města Charleston stovky tisíc mrtvých ryb. V důsledku tohoto jevu jsou pláže ve Folly Beach zcela uzavřeny, neboť jsou pokryty mrtvými rybami. Jejich odklízení potrvá ještě několik dní. 

 


INDIE: TISÍCE MRTVÝCH RYB V ŘECE MATHURA V INDII                                                                                            10.01.2011

Dne 9.ledna 2011 bylo nalezeno tisíce mrtvých ryb v řece MATHURA, která se nachází v bezprostřední blízkosti stejnojmenného posvátného budhistického města.

 

SVĚT: ÚHYN ZVÍŘAT V PRVNÍM LEDNOVÉM TÝDNU                                                                                            6.01.2011

Ve středu 5.1. švédská policie zablokovala ulice ve Falkoepingu, kam popadala až stovka mrtvých kavek, a v zálivu Chesapeeke v Marylandu moře vyplavilo dva milióny mrtvých ryb. Týž den se na plážích v anglickém Kentu objevila tělíčka 40 tisíc mrtvých mořských krabů a na novozélandském poloostrově Coromandel obyvatelé s hrůzou našli na břehu stovky těl ryb chňapalů, jimž ve většině chyběly oči. Z Brazílie přišla souhrnná zpráva, že od začátku roku moře u Ria vyplavilo už sto tun mrtvých sardinek a smuhovitých i sumcovitých ryb.

 


NA AMERICKÉ MĚSTO PADALY BĚHEM SILVESTRA STOVKY MRTVÝCH PTÁKŮ                                                2.11 2011  

 

Američtí odborníci se snaží zjistit, co způsobilo úhyn více než tisícovky vlhovců, ptáků podobných kosům. Ti na Silvestra popadali z oblohy na město Beebe v Arkansasu. Zasaženo bylo území o délce jeden a půl kilometru, nikde jinde už mrtví ptáci nebyli nalezeni. 

 

Vědci: je to běžné

Marně odborníci upozorňují, že nejde o nic mimořádného. Čtvrteční vydání listu The Washington Post se pokusilo shrnout vědecky přijatelná vysvětlení všech těchto případů.Většinou jde o důsledek meteorologických jevů, někdy v kombinaci s lidským přičiněním, jak tomu zřejmě bylo v Beebe: nepřízní počasí zesláblí ptáci zpanikařili, když se dostali doprostřed novoročních ohňostrojů. Masové úhyny ryb mohou být buď důsledkem nemoci, nebo rychlým přílivem extrémně chladné vody. To je zřejmě případ krabů v Kentu: Britániezaznamenala jeden z nejchladnějších prosinců za mnoho let.„Je to prostě součást koloběhu života,“ řekl britskému listu Star zoolog Tony Child.                                                                                                                              zdroj:   https://www.novinky.cz/veda-skoly/221663-zvirata-po-celem-svete-hromadne-hynou-podle-vedcu-o-apokalypsu-nejde.html

Alternativní vysvětlení 

 

Popsané případy připomíná jistý záhadný fenomén, a to tzv. déšť živočichů, ke kterému skutečně občas dochází. V posledních letech byly zaznamenány například tyto události:V loňském roce byl na přelomu února a března zaznamenán déšť ryb v australském městečku Lajaman. Svědkové zde popsali, že zde padaly dvaceticentimetrové okounovité ryby, které se běžně loví v australských vodních tocích. Jeden ze svědků vypověděl, že podobný rybí déšť zde zažil už v minulosti. (V Austrálii z nebe pršely ryby novinky.cz)

Deště žab, ryb a jiných živočichů jsou sice velice zvláštním jevem a skutečně se občas vyskytujícím. I když žáby a ryby jsou asi nejčastějším obsahem těchto dešťů, v minulosti byly zaznamenány i případy hadů, housenek, ještěrek, žížal či pavouků. (https://www.fiftyfifty.cz/Zahadne-deste-3202926.php) Nezávidím arachnofobikům, kteří by se čistě teoreticky mohli stát svědky těchto události. Ovšem jaké je vysvětlení těchto událostí?

Vědci i média se drží nejčastěji tzv. větrové hypotézy, kdy jakýsi poryv větru či vzdušný vír někde nasaje vodu i s živočichy, kteří se tam nalézají. Pak je přenese vzduchem a ty pak někde spadnou na zem. Zajímavá hypotéza. Ovšem jak dokáže zodpovědět jednu důležitou věc? V těch řekách, jezerech či bažinách je přeci hodně složitý ekosystém, a tak zde žije nejrůznější živočišné obyvatelstvo. Jak to tedy vlastně ten „popelkový“ vítr udělal, že s sebou vzal vždy jen příslušníky jednoho konkrétního zvířecího druhu a těch ostatních si jaksi nevšiml?     

zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/c/170965/Co-je-za-zahadnymi-desti-zivocichu.html