Globální změny klimatu v roce 2010

25.02.2011 09:51

 

 

  

Grónské ledovce vloni rekordně tály, varují vědci

V Grónsku loni roztála největší plocha ledovců od začátku měření v roce 1979. Období tání také bylo nejdelší v historii. Na úbytku ledovců se projevilo výjimečně teplé léto a zároveň málo sněhových srážek v zimě, citoval v sobotu z americké vědecké studie zpravodajský server MSNBC.

 

Rok 2010 byl nejteplejší v historii, tvrdí první letošní analýza

WASHINGTON - Rok 2010 byl podle amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) celosvětově nejteplejším od roku 1880, kdy se započalo s měřením. Teploty povrchu pevniny a oceánů byly loni o 0,62 stupně Celsia nad průměrem 20. století a vyrovnaly tak rekord z roku 2005, informovala vládní agentura NOAA na svých internetových stránkách.

 

Přes 2000 povětrnostních rekordů během jednoho týdne v USA 

V USA padlo mezi 6. a 12. prosincem neuvěřitelné množství povětrnostních rekordů - celkem 2002. Problémy s počasím tedy zcela evidentně nemá jen Evropa, ale i jiné kontinenty. Během letošního roku rekordní klimatické  katastrofy sužují prakticky celý svět..

 

 

Loni Amazonie více CO2 vypustila než absorbovala

 

Leeds - Dny, kdy amazonský prales fungoval jako "plíce zeměkoule" schopné zmírnit dopad emisí CO2 i globálního oteplování, jsou možná sečteny.     Zdroj: aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml...

  

 

Komentář : Počasí a podnebí minulých měsíců a let ukazuje na stále razantnější klimatickou změnu. Během roku se střídá jeden rekord za druhým. Extrémní přívalové srážky s výraznými suchy. Extrémní teploty v plusu i mínusu. S tím se zároveň vedou diskuze o jejich příčině. Jistě má v tom svůj podíl činnost člověka a to nejen vypouštěním skleníkových plynů. Ale zároveň se setkáváme s dějem který neprobíhá jen na naší planetě, ale v celé sluneční soustavě ( viz https://gnosis9.net/search.php?rstext=all-phpRS-all&rstema=45).

Neměli nakonec ti staří Májové a jiné starověké kultury, když na toto období předpovídaly velké celoplanetární změny? Nejen děje v přírodě, ale i změny ve společnosti to naznačují.